Mange af de store operaer har skæbnetunge og højdramatiske handlinger – død, hævn, mord, sygdom osv. Helt omvendt med Johann Strauss’ elskede mesterværk Flagermusen – operetten over dem alle. Her kan man roligt sige, at det handler om i-landsproblemer. Flagermusen handler om folk som os: forkælede, selvoptagede mennesker, der går og keder sig i deres overflodsliv. Og ligesom vi har de udviklet et umætteligt behov for underholdning og for stimuli. I dag hedder det streaming-tjenester, mobilafhængighed, dyre ferier og netdating.
I 1870’ernes Wien, hvor Flagermusen oprindelig udspiller sig, handlede det om champagne, baller, maskerader og pikante affærer med gårdsangere og danserinder. Og læg så higen efter evig ungdom, økonomisk svindel og ussel forfængelighed oveni.
Flagermusen er fremragende komedie og satire over det moderne menneskes sjuskede og uansvarlige livsførelse på den ene side. På den anden side stiller forestillingen spørgsmålet, hvorfor vi moderne, forkælede, privilegerede mennesker så dårligt evner at finde lykken og meningen, når vi nu har alle kort på hånden. Mere og mere længes vi i vores overflod efter det enkle og autentiske liv.
I Nontandars udgave er Flagermusen rykket fra 1870’ernes Østrig til 1980’ernes Danmark – og inspireret af 80’ernes kitschede sæbeoperaer som Dollars og Dallas og også af kiosklitteratur à la Barbara Cartland og lægeromanen.
80’erne blev mere end noget andet årti symbol på materiel overfladiskhed og dekadence med rige yuppier i pastelfarver, Rolex-ure og vinsmagning. Middelklassens hr. og fru Danmark fulgte med på sidelinien med lørdagskylling, rejecocktails og Jørgen de Mylius-underholdning på fjernsynet. Og endelig var der den markante modkultur i form af de utilpassede unges punkerbevægelse. Der var kitsch, dekadence og oprør for alle pengene.
Persongalleriet
I centrum står den feterede – og bedragerisigtede – operasanger Gabriel von Eisenstein og hans fallerede skuespillerindehustru Rosalinde, og sidstnævnte savner lidt mandlig opmærksomhed. Der er Rosalindes elsker Alfred, som er en slesk charmør fuld af tidens dansktop, og der er hendes uduelige hushjælp Adele, den evige teenager. Vi møder deres ven hr. Falke, en kynisk jetsetter med svindel i ascendanten, fængselsdirektør Frank, som gerne lader sig bestikke og manipulere, hvis der er damer eller en tequila sunrise i farvandet, og også advokat Blind, som er alle tidens psykiatriske diagnoser samlet i een person. Som selve personifikationen af 80’er-dekadence står den lesbiske society-punker Krasnapolsky. Og så er der noget med en dybt fordrukken fængselsbetjent Frosch, som begriber nul og en disse af det hele.
Men bag al overfladiskheden, kedsomheden, grin, fest og druk gemmer der sig en alt for genkendelig længsel efter lidt ægte kærlighed, lidt ærligt nærvær og de simple glæder. Vi lover gak og løjer, men med et strejf eller to af alvor.
Medvirkende
Mette-Maria Øyen, Philippa Cold, Stina Schmidt, Mathias Hedegaard, Fritjof Fuglesang, Joachim Knop og Jacob Beck